Lednicko-valtický areál

Lednicko-valtický areál je světově unikátní krajinný komplex, s množstvím kulturních a přírodních památek, které můžete prozkoumat pěšky či na kole. Lednicko-valtický areál je zapsán v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Je pokládán za nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě a možná i na světě.

Tato oblast na pomezí Moravy a Dolních Rakous byla v průběhu 18. a 19. století knížecím rodem Lichtenštejnů zformována do podoby přírodního parku. Zahrnuje množství kulturních, přírodních a národních památek. Nejvýznamnějšími kulturními památkami jsou zámky Lednice a Valtice.

V celém areálu LVA jsou roztroušené drobné stavby, tzv. salety: např. Apollónův chrám, Janův hrad, Kolonáda na Rajstně, Minaret, Zámeček Pohansko, Tři Grácie, atd..

Také zde najdete spoustu národních přírodních rezervací: např. NPP Rendez-vous, NPR Lednické rybníky,  NPR Lednické rybníky, PP Květné jezero, atd..

Lednicko-valtický areál, jako jeden z pokladů světového kulturního a přírodního dědictví, je se svými historickými objekty, zahradní architekturou, rybníky a sítí cyklistických tras považován za nejrozsáhlejší člověkem uměle vytvořené území Evropy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *